Mødet med partneren

 

Hvis forelskelsen er gensidig, d.v.s. at begge parter både oplever forelskelsens fysiske og psykiske velvære og at have fundet den person, der stemmer overens med deres Imago,

"det indre billede", er betingelserne tilstede, for at mødes og undersøge, om der er basis for et kærligt parforhold.

Under disse møder vil et eller flere af følgende udsagn som regel indgå i samtalerne, når vi fortæller om os selv og vores forventninger til det fremtidige parforhold.

Det første af disse udsagn forekommer i begyndelsen af et forhold, måske allerede under det første eller andet møde, og lyder nogenlunde som følger: "Vi har lige truffet hinanden, men jeg føler alligevel, at jeg allerede kender dig." Oplevelsen, af at vi allerede kender hinanden, skyldes, at vi jo netop har valgt den partner, fordi han/hun ligner henholdsvis den ene eller den anden af forældrene. På et ubevidst plan føler vi os forbundet med partneren på samme måde, som vi følte os forbundet med vore  forældre. Men med mødet med partneren tror vi, at vi nu endelig har fundet en person, der kan opfylde vores dybeste og mest grundlæggende behov.

Et stykke tid senere siger vi til hinanden: "Det er mærkeligt, men selv om vi næsten lige har truffet hinanden, er det som om, at vi har kendt hinanden altid."  Oplevelsen af at have kendt hinanden og været sammen altid, skyldes, at i forelskelsen flyder billedet af samværet med partneren sammen med billedet af det tidlige samvær med forældrene.

I denne fase af forelskelsen er vi også som børn. Vi kæler og pusler om hinanden, fryder os over hinandens kroppe og bekræfter hinanden i, hvor dejlige vi er. Når vi er forelskede, oplever vi, at vi bliver hele igen.

Senere ser vi hinanden dybt i øjnene og udtaler: " Når jeg er sammen med dig, føler jeg mig tryg." Oplevelsen af tryghed bekræfter, at vi har valgt en partner, der har de egenskaber, som vi selv af nød spaltede fra i barndommen, og at vi nu oplever at have genfundet "det tabte jeg". Hvis vi under opvæksten har undertrykt vore følelser, vælger vi en partner, som har let tilgang til sine følelser. Hvis vi ikke har fået lov til at have et frit forhold til det seksuelle, vælger vi en partner, der er sensuel og uden seksuelle hæmninger. Når vi forelsker os i et menneske, der er vores egen modsætning, oplever vi det, som om vi selv er blevet befriet for vore hæmninger.

Før eller siden når vi frem til den fjerde og altafgørende erklæring: "Jeg elsker dig, og jeg ikke kan leve uden dig." 

   
Imago Parterapi Århus · Nordre Strandvej 147, DK-8240 Risskov · tlf. +45 24476972 / +45 26718040
Udviklet af landIT