Magtkampen

 

Vores udvalgte partner, som er bærer af egne sårbarheder og forsvarsmekanismer, kommer ind i parforholdet med de samme forventninger om at få sine behov dækket. Kollisionen mellem forventninger og modsatte forsvarsmekanismer resulterer i, at ingen af parterne kan imødekomme behovene. Når forelskelsens rus ophører, og vi bliver normale rationelle mennesker igen, begynder magtkampene og kærlighedsdrømmen transformeres til et mareridt.

Forandringen sker lidt efter lidt, men en dag opdager vi, at parforholdet ikke er så hedt mere. Der er længere imellem kærtegnene og seksualiteten. Vi bruger mere tid sammen med venner, mere tid på at læse, at se fjernsyn o.s.v. 

Samtidig bliver de "negative" personlige egenskaber hos partneren mere og mere iøjnefaldende. Flere og flere af de personlige egenskaber, som vi tidligere fandt tiltrækkende, begynder nu at frustrere os.

Forklaringen på denne ændring af vort syn på partneren skyldes, at vi ved udvælgelsen af partneren, som tidligere omtalt, valgte en person, der havde de egenskaber, som vi selv af nød havde spaltet fra i barndommen. I forelskelsens rus oplevede vi det som noget "positivt" igen at få kontakt med skjulte sider af vores egen personlighed, men nu fremkalder partnerens komplementære egenskaber følelser og oplevelser, som stadig er sårende og krænkende.

Magtkampene begynder og naturlige reaktioner i denne fase er

 

  • at skabe konflikter og skænderier
  • at forsvare sig med, at det er den anden, der er skyld i smerten
  • at projicere egne "negative" personlige egenskaber over i partneren
  • at skabe smerte hos den anden ved at lukke af og få andre interesser
  • at vi lokker fortrængte adfærdformer og følelser frem i hinanden
  • at vi ripper op i hinandens sår 
  • at gå fra forholdet eller true med det, for at prøve den anden af
  • at flirte med andre, eventuelt utroskab

 

Alt dette sker ubevidst, og vi oplever forvirring, angst, vrede og tab af kærlighed. Vi giver partneren skylden for, at vi har det sådan, fordi vi hver især oplever, at være den samme, og at det er partneren, der har forandret sig.

   
Imago Parterapi Århus · Nordre Strandvej 147, DK-8240 Risskov · tlf. +45 24476972 / +45 26718040
Udviklet af landIT